El Mercat de la Boqueria va iniciar fa anys un procés de degradació, fomentant la progressiva expulsió de la clientela de tota la vida i la substitució d’usos veïnals pels d’un parc temàtic orientat al turisme. Aquesta deriva també havia arribat als porxos, on les terrasses feien quasi impossible el trànsit, encara més amb un carro de plaça.

La majoria de terrasses, i fins i tot algun local, no tenien cap mena de llicència, i les que en tenien posaven més taules de les que aquella els permetia. Els restauradors argumenten que havien arribat a una mena d’acord verbal amb l’anterior govern municipal sobre la concessió de llicències per a terrasses als porxos, acord que mai no s’havia concretat i exercien per tant sense llicència, sense mes criteri que el del profit particular i de manera clarament abusiva.
image
Una mica com a tot Barcelona, però de manera especialment acusada donada l’enorme pressió turística, les veïnes i veïns del centre estem habituades -però no resignades!- a veure com interessos privats sotmeten l’espai públic a una autèntica depredació. Passa també a les terrasses i expositors dels quioscos de la Rambla, que només respecten l’espai assignat durant unes setmanes quan, normalment per la pressió veïnal, el districte fa alguna revisió de l’espai ocupat.

En general, tota Ciutat Vella és un territori sense llei on molts negocis (amb honroses excepcions) només compleixen les normes quan la pressió veïnal els força. Estem fartes d’haver de defensar l’espai públic com si fos una veritable guerra en què l’Ajuntament amb prou feines fa el paper d’àrbitre, i sovint ha pres partit per l’interès privat.

En ocasions en què hem denunciat incompliments de llicència o i obertures sense llicència, la resposta de l’Ajuntament ha estat plegar-se a l’estratègia dels fets consumats i atorgar-la a posteriori, premiant l’incompliment. Per tant celebrem que, per fi, l’Ajuntament hagi adoptat una nova política d’exigir el compliment de la normativa. Però encara la trobem excessivament tova. Si realment es vol que la normativa es compleixi, el seu incompliment ha de comportar sancions clarament dissuasives.

En el cas dels porxos de la Boqueria, volem recordar que el mateix dia que, a mig matí, «l’Ajuntament obliga a retirar les terrasses que no tenien llicència», «a mig dia ja hi tornaven a ser». És clar que els infractors no tenen cap por d’incomplir la norma establerta.

Exigim que es revisin els imports de totes les sancions per fer-les realment dissuasives i que, a més a més de sancions econòmiques, l’incompliment reiterat comporti la retirada de la llicència. Una llicència no és un dret: és un permís que, en nom de totes i tots, l’Ajuntament atorga a un particular perquè pugui fer una activitat econòmica privada a la via pública o, en aquest cas, un espai d’ús públic. És a dir, en un espai que pertany a tota la ciutadania o, com a mínim, tenim dret a usar-lo. Algú que ja ha demostrat reiteradament que no pensa respectar aquest dret general, demostra no merèixer cap confiança i, per tant, se li hauria de retirar la llicència, com a mínim, per dos anys.

Sol·licitem també un debat municipal i ciutadà sobre les taxes que els privats paguen per aquest ús de l’espai públic, certament ridícul en comparació amb els beneficis que els suposa. Amb això, per descomptat, no estem assumint que unes taxes mes justes legitimin la privatització de l’espai públic.

Convidem altres persones, col·lectius i entitats de Ciutat Vella i de tot Barcelona a sumar-se a aquestes exigències pel dret a la ciutat. Basta dirigir-se al mail de l’ABTS: abatbcn@gmail.com

Signen: SOS Rambla Veïns (associació veïnal hereva de la consulta de la Rambla, prèviament anomenada Veïns de la Rambla), Associació de Veïns i Veïns del Barri Gòtic, Assemblea del Barri Gòtic, Ciutat Vella No Està en Venda, Assemblea de Joves de Ciutat Vella, Assemblea del Raval, El Raval No Està En Venda, Fem Plaça, Defensem el Park Güell, Associació de Veïns de l’Òstia, (Barceloneta), Associació Cultural El Lokal., La Barceloneta Diu Prou, CUP Casc Antic-Barceloneta.

Amb el suport de: Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona.