Ens adherim al manifest i ens sumem a la convocatòria: el proper dissabte 28 d’octubre serem al barri de la Sagrada Família, un dels més maltractats per la sobre-explotació turística, fent costat a un veïnat que no en pot més de tanta massificació, problemes d’habitatge i de mobilitat, pèrdua d’espai públic i de diversitat de comerç, etc. Vine tu també, i porta el teu carret de la compra, símbol de la resistència veïnal!
MANIFESTACIÓ - amb carret compra (1)Aquí teniu el manifest impulsat des de l’organització, al qual l’ABTS ja s’hi ha adherit.
Envia la teva adhesió a avvsagrada@gmail.com

EL TEMPLE ENS OFEGA

STOP A LA MASSIFICACIÓ TURÍSTICA

La ciutat de Barcelona pateix el fenòmen de la massificació turística, que continua creixen, sense cap aturador, impulsat pels lobbyes turístics i els especuladors financers. Hem arribat a un punt en el que el decreixement turístic crida a la porta de la raó, si el que volem és construir una ciutat amb pesonalitat pròpia, front als que volen convertir la ciutat en un parc temàtic.

El cas de Sagrada Família, n’es un bon exemple del que està succeint :
La visita del Papa Benet XVI, a la tardor de l’any 2010, va establir la línia vermella de la capacitat turística dels entorns de la Sagrada Família, i va obligar a prendre un seguit de mesures per compatibilitzar la vida quotidiana veïnal amb aquest volum d’activitat turística, que han estat pagades per l’erari públic de la ciutat.

De poc ha servit aquest esforç del veïnat i l’Ajuntament, perquè entre els anys 2015 i 2016 la JUNTA DEL TEMPLE ha incrementat en un 40% l’oferta d’entrades a la Basílica, passant de 3’2 milions de l’any 2014, als 4’6 milions a l’any 2016. Això implica un volum total de persones, a l’espai públic de l’entorn del Temple, de més de 16 milions de persones l’any. Hi ha dies, en temporada alta, que la xifra de visitants supera als 51.000 habitans de tot el barri.

Aquesta és una situació que desborda totalment al barri, i es manifesta de forma directa en una mobilitat insostenible, amb línias de Metro totalment saturades en temporada alta, a prop de 55.000 autocars que traslladen gairebé 3 milions de persones que colapsen les voreres dels carrers colindants i un nombre similar, transportats pels Busos Turístics.

L’impacte brutal, es trasllada també al dret a l’habitatge: Amb la proliferació d’habitatges d’ús turístic, molts d’ells il•legals i l’especulació dels fons d’inversió que compren edificis sencers, expulsen als veïns al carrer i tallant de socarrel l’emancipació dels joves, pel preu desorbitat dels lloguers. Per si fos poc, la Junta del Temple preten expulsar amb diners públics als veïns dels edificis que “fan nosa” entre els carrers Mallorca i Aragó, en virtut d’un Pla General Metropolità obsolet i amb el propòsit evident de portar més turistes.

Una situació similar la vivim en el comerç del barri, amb el tancament de 700 establiments, on les botigues de proximitat s’estan substituint per bars i terrasses, botigues de souvenirs per rentar diners negres i grans cadenes d’alimentació que també oloren el negoci turístic.

La contaminació ambiental, atmosfera i soroll, invaeixen amb intensitat la vida quotidiana, com a factors d’empobriment de la salut i la convivència dels habitants de Barri.

De tot això, la Junta del Temple no vol saber res i continua la seva cursa per vendre’ns la fal·làcia de l’any 2026, com a coartada per fer un 60% més de volum d’obra, sense que l’Ajuntament i el Districte els hagi aturat, tot i no tenir les llicències preceptives.

En un país laic, és inversemblant que una fundació eclesiàstica, amb l’arquebisbe al cap, que no paga impostos faci un gran negoci, envoltat per la gran burgesia catalana, a costa del barri i la ciutat, incomplint greument la legalitat.

No s’enten la impunitat amb la que actua la Junta, des de fa molts anys, sense la complicitat de les admimistracions publiques:
– Estan fent unes obres il·legals, sense llicència d’obres.
– Estan desenvolupant una activitat il•legal, sense llicècia d’activitats.
– Estan gaudint d’unes exempcions fiscals contraries a la legislació europea.

Hem arribat al límit de la tolerància al barri. La culpa no la tenen els turístes, la tenen els que fan el gran negoci destruint el barri, i això no ho podem permetre. Cal plantejar com a element fonamental un escenari de decreixement, com a pal de palier de les mesures que s’han d’implantar a curt, mig i llarg termini

La gran majoria del barri viu amb molta preocupació als extrems que s’està portant la massificació turística i hem decidit crear una plataforma veïnal per tal d’exigir solucions estructurals al Temple i a les administracions públques, basades en el programa següent:
• Compliment de la legalitat urbanística i fiscal per part de la Junta del Temple.
• Regulació del volum de turistes, en funció de l’espai compartit i de les infraestructures disponibles. Pla de mobilitat dels entorns.
• Millores en la gestió de fluxes dels grups i de l’espai compartit.
• Salaris i condicions de treball dignes a tot el sector, Temple inclòs.
• Defensa del dret a l’habitatge, en la modificació del PGM dels entorns del Temple.
• Sustitució de la LAU i creació d’un parc públic d’habitatges de lloguer assequibles.
• Fora pisos turístics de les comunitats veïnals.
• Tramvia per la Diagonal per millorar la mobilitat i la qualitat de l’aire.
• Pla d’usos dels entorns massificats i pla d’impuls del comerç de proximitat a tot el barri.
• Construcció dels equipaments que el barri necessita, com ara, la Residència de Gent Gran-Centre de dia, escoles bressol o espais per a Gent Jove.

El futur del barri està en joc i tots els veïns, veïnes i estitats hem aixecar la nostra veu, perquè VOLEM UN BARRI PER VIURE-HI i NO ESNS FARAN FORA.
Barcelona octubre de 2017