Barcelona Global, potent lobby dedicat a la promoció i atracció de capitals a la ciutat, celebra el dimecres 21 de març el fòrum “Innovació en turisme urbà”, amb el qual simula cercar propostes de solució a les conseqüències negatives del turisme per, en realitat, continuar intensificant-lo.

Financen el fòrum empreses com ara Hotusa, Airbnb, La Sagrada Família, HI Partners (inversors en el sector hoteler), el Barcelona Guide Bureau o diversos grups d’hotels.

El sector turístic és conscient que el tradicional conte de fades (“el turisme és bo per a tothom”) ja no serveix. Després de l’intent fallit de criminalitzar la protesta contra la sobre-explotació turística amb la cortina de fum de la turismefòbia, ara s’apunta al carro de “la gestió del turisme i la reducció de les externalitats”.

BG ha convidat múltiples professionals del sector turístic, experts en màrqueting de ciutats i desenvolupament turístic, un economista estrella, una ex-càrrec públic de Miami Beach i una altra especialitzada en la promoció turística de Ciutat del Cap, un promotor d’esdeveniments, etc.

Cap acadèmic crític, cap entitat social local, cap veïna d’a peu. Parlen d’un diàleg entre turisme i ciutat el qual, sense les opinions de la ciutat, queda en un pobre monòleg de la indústria turística.

En realitat no es tracta de trobar solucions per a Barcelona, sinó d’un rentat de cara i de “Rellançar una ciutat després d’una crisi” (títol de la xerrada de clausura), de polir i rellançar una marca turística per exprimir-la encara més. La crisi, si ha existit, ha estat circumstancial i ja s’ha superat: tornem a batre els rècords de turisme i d’explotació de la ciutat i la població, com cada any.

Es tracta de continuar augmentant l’explotació turística de la ciutat. Les propostes són conegudes: descentralització (portar l’explotació turística a tota la ciutat, amb les seves conseqüències socials) i desestacionalització (augmentant la temporada alta i reduint la baixa). És a dir, una extensió de la turistizació en l’espai i el temps, cap a una Barcelona de parc temàtic continu en un estiu sense fi.

Es tracta senzillament de fer encara més diners a base d’agreujar la massificació i tematització de la ciutat , l’expulsió de veïnes, l’explotació i la precarietat de les treballadores, l’encariment del cost de la vida o els problemes de mobilitat, contaminació i residus, per citar els principals conflictes.

Per tots aquests motius, dimecres 21 de març ens concentrarem a la porta del CaixaFòrum a partir de les 17:30 per posar en evidència les fal·làcies i la voracitat d’una indústria que només cerca el propi interès sense cap escrúpol i pretén, a més, disfressar-ho d’interès públic.