Dia internacional del turisme, res a celebrar!
Enterrem el turisme massiu mitjançant el decreixement turístic.

Avui, dia mundial del turisme, el sector turístic es dedica a glossar les seves suposades excel·lències i a ignorar, callar i tapar les seves misèries, conflictes i crueltats cada dia més esteses i evidents. El turisme és un dels sectors que genera més beneficis i ocupació al món, però també una indústria extractiva de les més contaminants, basada en l’acumulació per despossessió i que provoca terribles i creixents desigualtats, mentre els llocs de treball que genera es demostren cada dia més precaris, injustos i explotadors. Res de tot això no és recordat per l’Organització Mundial del turisme ni per cap altre dels culpables cada 27 de setembre..busFa anys que poblacions locals i moviments socials de diversos indrets denunciem públicament els danys que la indústria turística provoca per tal de continuar lucrant-se i expandint-se: desplaçament de població, contaminació i destrucció d’ecosistemes naturals i urbans, explotació laboral i precarització de les condicions materials de vida, afectació directa a la salut del veïnat…

Amb aquesta denúncia comuna va néixer la xarxa SET de ciutats i regions del Sud d’Europa contra la Turistització el passat mes d’abril, i compta ja amb 20 nodes: Venezia, València, Sevilla, Porto, Palma, Pamplona / Iruña, Napoli, Malta, Málaga, Madrid, Lisboa, Eivissa / Pitiüses, Girona, Firenze, Donostia / San Sebastián, Córdoba, Canarias, el Camp de Tarragona, Bergamo i Barcelona. Un mes després ens vam trobar una dotzena d’aquests amb motiu del 2n Fòrum Veïnal sobre Turisme, i vam escollir el 27 de setembre com a data per denunciar aquests conflictes de manera local i coordinada.

Així, a Palma s’estrena avui el documental “Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes”, a València es demana a l’administració la declaració del barri de Russafa com a Zona Turísticament Saturada, i demà passat es denunciarà l’expulsió de veïnes provocada pels processos de gentrificació i turistització. Les companyes de Màlaga escenifiquen en una concentració la lectura pública del manifest fundacional de la xarxa SET, a Donostia hi va haver ahir una concentració contra l’hotelització de la ciutat davant el Festival Internacional de Cinema i avui hi ha al centre una parada informativa contra la turistitzacio´, similar al punt de contra-informació que d’aquest matí a Sevilla acompanyava un taller d’storytelling per elaborar un relat propi i col·lectiu de l’activitat turística, etc.

El dia internacional del turisme no tenim res a celebrar. Només l’enterrament del turisme massiu i la marca Barcelona, un model turístic tan mortal com obsolet i mort: en el temps de la crisi econòmica permanent i el canvi climàtic, és un model sense futur que pertany a un temps passat i ha de ser superat. Però el turisme massiu no vol acceptar la seva mort, i continua passejant-se pel món com un zombi gegant, assolant territoris i expulsant-ne la població al seu pas.

Però com s’enterra el turisme de masses? Amb regulació: limitació a la indústria allà on encara es pot contenir, i amb decreixement turístic i substitució per altres economies on ja s’ha superat els límits de l’ecosistema urbà o natural. Aquest enterrament és una invitació a fer fora col·lectivament i per sempre un model absolutament desfasat. Pot sonar utòpic i llunyà, però hem de fer que sigui real i eficaç: si tenim en compte quins són actualment el context, la inèrcia i les dinàmiques, és imprescindible iniciar el gir ja.