Avui havia de tenir lloc la reunió entre la Generalitat i l’Ajuntament a la Subcomissió d’Urbanisme per donar el vist i plau final per a que s’activi el 30% d’habitatge protegit en noves construccions i grans rehabilitacions a Barcelona. Des que el Ple de la ciutat va aprovar per amplia majoria aquesta mesura fa dos mesos, ambdues administracions han fet fins a tres reunions de treball prèvies per tal d’activar aquesta mesura innovadora.

No obstant, finalment la reunió no ha tingut lloc i s’ha posposat. Actualment hi ha acord en el 95% de la mesura, però no al 100%, motiu que explica el que avui ha succeït. El que cal encara tancar és el sistema transitori per introduir habitatge assequible en operacions ja engegades, és a dir compravendes prèvies a l’aprovació definitiva de la mesura, per a les que la Llei del dret a l’habitatge determina que cal garantir la seva viabilitat econòmica.DshXJPjWsAEs5JW
La modificació del Pla general Metropolità aprovada al Ple que inclou el 30%, estableix que les operacions fetes abans del 31 de juliol del 2016 poden assumir un 20% (període de gener a juliol) i un 30% (abans del 2016). Aquesta concreció de la norma està avalada pels informes econòmics i jurídics del serveis tècnics i del Secretari Municipal, una figura independent. Però la Generalitat planteja que cal eliminar el 20% per les operacions del 2016, fet insòlit, en especial després que no suspendre les llicències hagi alliberat d’aquesta obligació a nombroses promocions.
És indiscutible i evident que la ciutat necessita mesures estructurals per augmentar el parc d’habitatge assequible. Avui mateix, vàries de les entitats promotores eren al carrer aturant set desnonaments a Ciutat Vella, un dels quals s’ha executat. El 30% és imprescindible i urgent, el volem funcionant des de ja i no permetrem que es retardi més.
Des del Grup Promotor estem segures que la mesura anirà endavant. Per tot això exigim:
    
1. Que s’activi immediatament del 30% sense modificar el que ja està aprovat pel Ple de Barcelona. És urgent convocar la setmana vinent una nova reunió per activar el 30%. No acceptarem anar més enllà de la propera convocatòria oficial de reunió de la Subcomissió d’Urbanisme, el dimecres 5 de desembre. 
2. Que es resolgui amb urgència i al més alt nivell aquest darrer punt de desacord. Estem davant d’una prioritat claríssima en matèria d’habitatge a Barcelona i a tot Catalunya: molts municipis volen aprovar el 30% i estan atents.
3. Que la Generalitat vagi més enllà i compleixi el que ha anunciat públicament i modifiqui la llei perquè els habitatges protegits no es puguin desqualificar i vendre, així com permetre que els habitatges resultat del 30% siguin de lloguer i no de venda.
Si el Govern de la Generalitat defensa realment el dret a l’habitatge, és urgent que aprovin d’immediat el 30%. Estem parlant d’un desacord al voltant d’un element tècnic sobradament recolzat amb informes: recordem que la funció de la Conselleria a la Subcomssió és procedimental (aprovacio) i no valoratiu. La Generalitat ha de deixar ben clar ara que com a administració pública, es troba del cantó del dret a l’habitatge i no dels especuladors que no volen el 30%.
Pel dret a l’habitatge!! Exigim el 30%, ja!!