Després d’una primera sessió d’introducció i plantejament del grup en sí, i d’una segona dedicada a impactes de la turistització a la salut (concretament, en termes de contaminació i de salut pública), a la tercera aprofundirem en el tema posant el focus en les Condicions laborals al sector turístic i salut i en la Petjada de carboni del turisme a Barcelona. Aquí trobareu materials de lectura prèvia per agilitzar la sessió.

La sessió tindrà lloc, un cop més, al Casal de Barri Pou de la Figuera (C/ Sant Pere Més Baix 70, metro Arc de Triomf / Urquinaona) a partir de les 10:30. En aquest enllaç podeu consultar el decòrrer de les sessions anteriors, els materials previs corresponents i els retorns de les mateixes.decretur3

Reubiquem en aquesta 3ª sessió la presentació de l’Ernest Cañada, d’Alba Sud, que no vam poder encabir a la 2ª tot i ser-hi prevista. Tractarem, a partir del seu estudi, els impactes de les condicions laborals en el sector turístic. Veiem com els llocs de feina són utilitzats per la indústria turística com a argument per rebutjar les crítiques que se li fan, i com la turistització de la ciutat ho és també d’una mercat laboral que, en conseqüència, s’especialitza en un sector particularment dur i injust, amb uns impactes a la salut molt elevats i menystinguts. El cas de les cambreres de pis dels hotels (les kellys), és la part més coneguda d’aquest món, però hi ha molts més perfils laborals del sector turístic en què la salut en surt perjudicada.
Des d’Alba Sud ens proposen aquestes lectures:

Per la seva banda, el Jordi Oliver de Inèdit farà una presentació de l’estudi ‘Aproximació a la Petjada de Carboni del sector Turístic’ encarregat per l’Ajuntament de Bcn. En un moment en què el canvi climàtic comença per fi a ser una urgència per a moltes persones, és imprescindible pensar en els impactes climàtics del sector turístic i, especialment, de la hípermobilitat en què es basa. Us proposem doncs aquestes lectures:

En acabar aquestses presentacions, sotmetrem a discussió els punts estudiats en aquesta sessió i a l’anterior (per tant, afegint-hi allò presentat sobre salut pública i sobre contaminació i turisme) per tal de generar respostes concretes.

No faltarà, un cop més, la pausa amb esmorzar.