20/9/16

#UNFairbnb #CiutatVellaNoEnVenda #BcnNotForSale

Des de Ciutat Vella No Està en Venda i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, hem reservat un pis turístic il·legal anunciat a Airbnb, propietat d’una persona que posseeix i lloga d’aquesta manera 12 pisos a tot Barcelona. L’objectiu d’aquesta acció és denunciar a nivell públic, administratiu i mediàtic els nefastos efectes de la proliferació de pisos turístics a la ciutat i la complicitat i impunitat d’Airbnb.

Aquests efectes són, a grans trets: desplaçament del natural ús residencial de l’habitatge cap a usos especulatius i turístics; reducció del parc d’habitatge i hiper-inflació del mercat de lloguer; en definitiva, l’expulsió del veïnat.
1024x1024
Sense deixar de banda les eines de lluita ja conegudes com la denúncia als mitjans de comunicació, la mobilització al carrer o al·legacions als reglaments de l’àmbit turístic, prenem aquesta vegada una nova via d’empoderament veïnal, denunciant i demostrant el problema des de dins. Fem servir la pròpia plataforma digital d’Airbnb per tal de desmuntar també el seu mite d’economia col·laborativa.

En aquesta acció, el grup Ciutat Vella No Està En Venda ha escollit una finca en què només hi ha pisos turístics il·legals, al cor del Barri Gòtic, buidada de tota veïna o veí anys abans. Ha reservat un d’aquests pisos i, des de dins, l’ha denunciat a la Direcció dels Serveis d’Inspecció de l’Ajuntament de Barcelona, a Hisenda, als mitjans de comunicació i a la societat en general.

Aquest propietari lloga, mitjançant Airbnb, un mínim de 12 pisos: 7 en aquesta finca, 4 més a una altra del Poble Nou i 1 al Born (*), tots sense llicència, tots impunement fins ara. Són 12 habitatges que podrien acollir 12 famílies, són 12 llars robades al parc d’habitatge residencial i posades al servei de la màxima explotació d’un dret universal fonamental: el dret a un habitatge digne.

Airbnb sap quins pisos tenen llicència i quins no, però prefereix no fer-ne distincions per tal de poder explotar-los tots, augmentant així el seu profit.
Airbnb dóna instruccions als «amfitrions» per tal d’evitar les inspeccions, i aquests les traslladen a qui reserva els seus allotjaments il·legals.
Airbnb no està proposant cap model d’economia col·laborativa, sinó d’economia especulativa, ja que s’està lucrant brutalment a base d’incrementar les rendes immobiliàries dels grans propietaris.
Airbnb pretén que els seu perfil d’«amfitrió» és el d’una persona amb dificultats per arribar a final de mes o pagar la hipoteca, però la gran majoria d’anuncis correspon a aquests grans propietaris.

Però Airbnb té febleses, les mateixes que s’han aprofitat per dur a terme aquesta acció i que se seguiran fent servir en el mateix sentit de denúncia i persecució del furtivisme immobiliari.

Una vegada més, el veïnat porta la iniciativa en la lluita per l’habitatge i contra els pisos turístics. Si a començaments dels anys 2.DIFUSIÓ!
Acció veïnal #UNFairbnb #PisosTurístics al #Gòtic
Doneu suport humà? 18h BaixadaStaClara
#BcnNoEnVenda000 ja denunciàvem un problema que l’administració negava i ha hagut d’acabar per acceptar, 15 anys després el veïnat segueix anant per davant. Fins i tot ara, amb un govern municipal més sensible a aquest assumpte que els precedents.

A Barcelona, i especialment a Ciutat Vella, els pisos i els edificis sencers que es compren es destinen al lloguer turístic o a promocions de luxe a preus impossibles. La cobdícia i aquestes pràctiques d’expulsió sistemàtica de residents ens estan deixant sense habitatge assequible i, en conseqüència, sense veïnat.
No ens quedarem de braços creuats.

Ciutat Vella No Està En Venda        Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible

* Nota. Acompanya aquest comunicat un dossier que demostra les afirmacions sobre aquest pis i la resta dels pertanyents al mateix propietari i anunciats per la mateixa amfitriona.