El passat dissabte 30 de desembre vam participar, juntament amb Alba Sud i el consorci Turisme de Barcelona a la taula rodona “Turisme responsable. Una qüestió de límits (Comunitat, medi i dignificació del treball)” organitzada per l’Alberg Cooperatiu Els Caus de Mura en el marc de la Fira de Consum Responsable de Plaça Catalunya.

P1090127

Àudio íntegre aquí.

L’escàs públic (unes 30 persones) ens va portar a trencar l’estructura taula-públic, formant una rodona en què tant les persones convidades com les assistents vam participar activament, potser trencant una mica la dinàmica prevista però donant lloc a dinàmiques més espontànies i participatives.

Donat el seu bagatge, l’Ernest Cañada d’Alba Sud va centrar el discurs en les condicions laborals. Principalment, en el fet que actualment el turisme de qualitat no es correspón amb qualitat d’aquestes, ans al contrari. Amb dades i estudis acurats, va arribar a mostrar com l’atractiu turístic de Barcelona arriba fins i tot a crear en sí mateix treball molt precari (per exemple, persones en formació que per tal d’afegir la marca Barcelona al seu currículum treballen gratis o per molt pocs diners). A més, va fer una proposta molt interessant introduïnt la visió de turisme responsable com a moviment social cap a la reducció dels danys socials i ambientals de la indústria turística. També va contraposar el concepte turistització denunciat des dels moviments socials amb l’intent de criminalització d’aquests per part de la indústria amb la invenció d’una suposada turismefòbia, manipulació que se’ls va girar en contra i posteriorment ha hagut de rebutjar.

L’Alberto de Gregorio representa l’Ajuntament dins aquest el consorci público-privat Turisme de Barcelona, que des de l’ABTS i altres espais denunciem com a opac i mogut per interessos privats. De fet, la capacitat executiva recau en el sector privat. Les seves intervencions van ser molt cautes, i fins i tot assumia molt de les fortes crítiques que des de l’ABTS i Alba Sud fèiem a la planificació turística i els efectes que produeix juntament amb la indústria. Això, alhora, impedia un xoc més frontal -i realista- entre la resta d’assistents i un ens que moltes considerem un dels principals responsables de l’actual situació de sobre-explotació turística de Barcelona.

Les diferents persones de l’ABTS presents, per la nostra part, vam fer un resum de la diagnosi del procés de turistització a Barcelona. Davant d’alguns punts de millora (“brots verds”, literalment) apuntats per de Greogrio, vam posar per davant que malgrat tot (i malgrat l’atemptat terrorista, la invenció de la turismofòbia i la caiguda de reserves teòricament deguda a la situació política) el turisme continua creixent a la ciutat, i amb ell el seguit de danys socials que produeix; s’ha aconseguit girar l’opinió pública al voltant del turisme, però no la seva dinàmica de creixement. També vam defensar la tasca de denúncia, crítica i proposta que fem des de l’Assemblea i altres espais, contraposant-la al relat oficial i feliç del turisme sostingut durant tant de temps per administració, sector privat i premsa. “Turisme responsable? El turisme i la indústria turística que coneixem és responsable de molts desastres a la ciutat: desplaçament de població, explotació laboral, turistització del comerç, problemes de mobilitat, espai públic i transport, danys ambientals…”

Per tot plegat continuem, i així ho vam recordar, advocant pel decreixement turístic i la diversificació de l’econòmica urbana com a única resposta possible a una indústria turística que ja ha sobrepassat moltes línies vermelles.

Per acabar, volem agrair totes les persones assistents, especialment el Ferran de l’alberg Els Caus de Mura per l’organització.

P1090128